ChatGPT i ostali AI alati za digitalni marketing

Picture of Ljubo Struharik

Ljubo Struharik

ChatGPT-i-ostali-AI-alati-za-povecanje-produktivnosti-naslovna

Svet kakav poznajemo počinje da se menja iz korena 30. novembra 2022. godine. To je datum kada je u javnost izašla prva verzija Chat GPT-a. Razvijen od strane startapa OpenAi, Chat GPT je za vrlo kratko vreme oduševio ali i uplašio svet. U ovom članku ćemo osim Chat GPT-a navesti još neke AI alate koje vam mogu pomoći u povećanju produktivnosti, ali isto tako vas mogu zameniti na vašem radnom mestu, ukoliko ne budete brži od ostalih i na vreme savladate njihovo korišćenje.

Šta je ChatGPT i ko stoji iza kompanije OpenAI

Ukoliko već nisi čuo za ChatGPT ukratko ćemo objasniti šta je. ChatGPT je deo nove generacije AI (AI – veštačka inteligencija) sistema koji mogu samostalno da sastavljaju tekst, da čitaju tekst i razgovaraju, da proizvode nove fotografije pa čak i muziku ili video. 

 ChatGPT je razvijen od strane OpenAI startapa iz San Franciska u Kaliforniji. Zanimljivost za OpenAi jeste da je primio veliku investiciju od strane Microsoft kompanije. Osnivači OpenAI-a su Sam Altman (Bivši predsednik Y Combinatora – jednog od najuspešnijih inkubatora koji su lansirali neke od najuspešnih IT kompanija današnjice kao što su: AirBnB, DropBox, Quora, Reddit, Stripe i Twitch) i  Elon Mask, koji su uz još nekoliko inženjera (Ilya Sutskever, Greg Brockman (Direktor razvoja Stripe kompanije), Wojciech Zaremba, John Schulman) osnovali udruženje OpenAI. Kasnije je OpenAi prestalo biti udruženje i postaje korporacija. Njima se kasnije pridružuje Reid Hoffman (suosnivač LinkedIn-a), Peter Thiel (suosnivač PayPal-a)

ChatGPT je došao do milion korisnika za samo 5 dana. Brže od bilo koje poznate platforme. Facebook-u je trebalo 2 godine da dođe do milion korinika a i instagramu je takođe trebalo 2 godine da dođe do magične cifre. Pinterest je došao do milion korisnika za 4 meseca, a popularna video igra Angry Birds bila je rekord do sada, da dođu milion korisnika trebalo im je 35 dana.

Zanimljivo je da je Google još 2018 predstavio svoj „Personal Assistant AI“ i nisu ga ponudili javnosti do sada.

Google Asistent zakazuje šišanje (2018):

Šta sve može ChatGPT i šta dalje da očekujemo?

ChatGPT, za razliku od Gugla ( koji nam nudi rezultate već napisanog sadržaja na internetu) sam piše ono što od njega zahtevamo.

ChatGPT može da napiše kratak tekst, članak, knjigu, pesmu, basnu, vic, komentar… Bitno je samo jasno mu napisati komande šta želite da vam ovaj AI program napiše. Takođe, ChatGPT može da piše kodove za razne programske jezike. Sve što je potrebno jeste da napišete jasnu komandu. Takođe, ChatGPT poznaje sve svetske jezike i za sada se pokazao kao veoma dobar prevodilac. 

Zanimljivo je da prva verzija ChatGPT-a nije konektovana na internet i može da ponudi odgovore samo do kraja 2021 godine. Za narednu verziju ChatGPT-a (koja bi trebalo da  izađe u javnost do kraja prvog kvartala 2023. godine) najavljeno je da će biti konektovana na internet.

Grafički prikaz: trenutna verzija (ChatGPT3) u odnosu na sledeću verziju (ChatGPT4)

Ostali AI alati za koje treba da znate

01. Midjorney - trenutno najbolji generator fotografija

Midjoirney je platforma za generisanje fogografija. Slično kao ChatGPT, Midjorney na osnovu dobro napisane komande generiše potpuno nove fotografije. Ovaj alat će se u skorijoj budućnosti pokazati kao veoma interesantan alat za kreiranje fotografija za izradu sajtova i sadržaja za društvene mreže.

02. Poised - AI trener za komunikaciju

Poised je besplatni (za sada) AI alat koji pomaže da vežbate komunikaciju. AI trener koji će vam pomoći da steknete samopouzdanje za buduće online sastanke ili snimke za društvene mreže.

03. MURF AI - Generator govora

Murf AI je generator ljudskog glasa. Sve što je potrebno jeste da ukucate tekst i odaberete željeni glas (u ponudi imaju razne glasove, muške ili ženske, ozbiljne ili zabavne glasove, glas učitelja, trenera, voditelja ili korisničke pordrške)

04. Synthesia - AI platforma za kreiranje video sadržaja

Synthesia AI – kreira video zapise od običnog teksta za svega nekoliko minuta. Za sada imaju podršku za 120 jezika i jedna su od najbolje ocenjenih AI platforma za generisanje video sadržaja na osnovu teksta.

05. Stock AI - Besplatne AI generisane fotografije

Stock AIje sajt koji nudi besplatne fotografije generisane od strane veštačke inteligencije. Stock sajtovi sa besplatnim ili plaćenim fotografijama su do sada bili veoma popularni kod grafičkih i veb dizajnera, kreatora sadržaja i raznih preduzetnika, a AI fotografije prete da unište celu jednu industriju profesionalnih fotografa.

06. LEX Page - imitator stila pisanja

LEX Page – AI generator pisanja koji uči da razume vaš stil pisanja i na osnovu toga generiše novi tekstualni sadržaj u istom stilu kao što bi ga vi napisali. Trenutno se na ovom sajtu prijavljujete na listu čekanja za ovaj alat.

07. Texti - Isto kao ChatGPT samo u vašem brovseru

Texti – AI Generator teksta, veoma sličan ChatGPT-u samo kao dodatak vašem internet pregledaču (brovseru). Veoma popularan kao extenzija za Chrome. 

08. Browse AI - Online Scraper

Browse AI – je AI online skrejper (scraper). Skrejpovanje je skidanje i nadgledanje (monitoring) podataka sa nekog veb-sajta. Do sada, da bismo skinuli ili nadgledali podatke sa tuđih sajtova trebale su nam usluge programera.

09. Dall E-2 - Isto kao Midjorney samo od OpenAI-a

DALL·E 2 – je AI generator slika koji proizvodi fotografije na osnovu tekstualne komande. Ukoliko niste zadovoljni Midjorney fotografijama isprobajte ovaj generator fotografija.

Kako je OpenAI oduševio svet sa ChatGPT-om, nema sumnje da će i ovaj generator fotografija biti jedan od glavnih igrača za taj deo AI utakmice. Inače Dall E 2 odlično generiše realistične fotografije. Kao i ChatGPT prepoznaje komande na našem jeziku.

Dall-e-radi-dobro-i-na-srpskom

10. Ideas AI - Generator biznis ideja za startup-ove

Ideas AI – je generator biznis ideja na bazi ChatGPT-a. Zanimljuvo je što na ovom sajtu postoji opcija za glasanje tako da su izdvojene ideje sa najviše glasova. Rezultati su prikazani na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, tako da je i to dobra opcija za filtriranje dobrih ideja.

11. Interior AI - Dizajner enterijera

Interior AI – Dizajner enterijera na bazi veštačke inteligencije. Sve što je potrebno jeste da okačite fotografiju vašeg prostora i što detaljnije tekstualno opišete vaše želje. Ovaj AI alat možda nema neke svrhe za digitalni marketing osim ukoliko se ne bavite dizajnom enterijera, ali svakako možete da redizajnirate vaš poslovni prostor.

12. The COM - Automatizovana izrada sajtova

The COM – je sajt koji generiše stranice veb sajtova na bazi veštačke inteligencije. Kako smo mi specijalizovana agencija za izradu sajtova ne plašimo se da u ovu listu stavimo i našu AI konkurenciju.

13. Texta - AI kreator SEO članaka

Textaje još jedan AI tekst generator koji na osnovu tekstualne komande piše optimizovane tekstove za internet pretraživače (SEO). Imaju podršku za 27 jezika. 

14. Supercreator - pomaže u kreiranju kratkih video klipova

Supercreator AI – Veštačka inteligencija koja pomaže kod kreiranja kratkog video sadržaja. Svi znamo koliko je ovaj vid video klipova popularan na društvenim mrežama. Reels i Story uz Supercreator kreiraju se i do 10x brže.

Prijavi se za naš newsletter

Novi članci sa našeg bloga mogu da ti sližu direktno na mejl.

Još sa Strumark bloga:

Sajt koristi cookies (kolačiće) u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Više informacija potražite na zaštita privatnosti i politika kolačića.