Marketing u video igricama

Ljubo Struharik

Ljubo Struharik

Marketing-u-video-igricama

Gaming industrija raste brzo i vredi preko stotina milijardi dolara. Ne samo da ljudi igraju igrice, već to utiče i na našu kulturu i način na koji se oglašava. Danas, marketing nije samo reklamiranje, već pravljenje priča koje se povezuju sa ljudima. I tu dolazi gaming, pružajući marketarima novi prostor za oglašavanje.

Gaming i marketing – spoj budućnosti

Današnji pristup marketingu nije samo klasično oglašavanje. Cilj je stvaranje nezaboravnih iskustava i priča koje se duboko povezuju sa ciljanom publikom. Industrija video igara, kao jedno veliko tržište, otvara prostore za još kreativnijim pristupom marketingu. Svi pamtimo kako je Marty McFly otvarao Pepsi u filmovima Povratak u budućnost. Da li marketing u gejmingu ima rezultata kao što je imao u filmskoj industiji?

Marketing koji se igra

Primetan primer ovog trenda je Ubisoftova kolaboracija sa Google Earth koja je dozvolila igračima da istraže drevni Egipat u igri „Assassin’s Creed Origins“. Ova inovativna marketinška kampanja omogućila je igračima da ne samo igraju igru već i uče o istoriji, pružajući vrednost koja premašuje tradicionalno oglašavanje.

Strategija prodaje kroz efektan marketing u gaming industriji

Dzojstik-za-video-igrice

U današnjem svetu prebukiranom reklamama, marketinške strategije moraju biti precizne kako bi istakle proizvode iznad konkurencije. Na primer, Prvog decembra 2021, Fortnite je rekao da će sarađivati s Jordan brendom. Igrači mogu da se takmiče za Air Jordan XI Cool Gray patike i istraže sobe posvećene najboljim igračima. Najbolji igrač dobija pristup virtuelnom muzeju, košarkaškom terenu za testiranje i videu koji reklamira Jordan brend.

Igre kao što su „Roblox“ i „Minecraft“ pružaju mesta za online događaje, gde su brendovi poput Gucci-ja i Nike-a uspešno organizovali stvari i otvorili svoje online prodavnice. Ovi događaji ne samo da privlače pažnju, već i grade jače veze s potrošačima kroz interaktivno iskustvo.

Godine 2009. izašla je igrica Tony Hawk: Ride za PlayStation 3, Xbox 360 i Wii. Igra, koja je trebalo da bude veliki uspeh, na kraju se ispostavila kao promašaj. Dok su igrači istraživali table i izvodili trikove, videli su reklame za žvakaću gumu Stride na bilbordima i drugim mestima unutar igre, i mogli su otključati dostignuća vezana za tu marku.

Barak Obama je svoju kampanju za izbore 2008. preneo u virtuelni svet. Obama se borio za predsedničko mesto u video igrama kao što su Guitar Hero III, Madden NFL 09, NBA Live 08, Burnout Paradise, Nascar 09 i Need For Speed Carbon, podsećajući igrače da ga podrže na izborima. 2012. godine, predsednik je ponovio kampanju, prikazujući svoju sliku u NFL Madden 13.

Esports i brend partnerstva

Esports, sa svojim ogromnim globalnim takmičenjima, postao je vruće tlo za brendove koji žele da se povežu sa mladom i angažovanom publikom. Jedno od najuspešnijih partnerstava je ono između Riot Games, kreatora „League of Legends„, i Mastercarda, što je prvo globalno partnerstvo u esports industriji.

eSports takmicenje

Od marketinga do prodaje u video igrama

Video igre kao „Roblox“ i „Minecraft“ omogućavaju brendovima kao što su Gucci i Nike da organizuju online događaje i otvore svoje prodavnice u igricama. Ovi događaji privlače pažnju i stvaraju jače veze s kupcima kroz zabavna iskustva. Kroz ove igre, brendovi postaju deo svakodnevnog života igrača, što gradi trajne veze i povećava lojalnost kupaca. Ova nova upotreba virtuelnih prostora donosi novu dimenziju marketingu, omogućavajući brendovima da direktno komuniciraju s publikom na inovativan način.

VIdeo igre kao odlično mesto za kreativni marketing

U ovom tekstu nismo želeli da se osvrćemo na mogućnost oglašavanja na besplatnim video igricama u vidu „dosadnih“ banera koji podsećaju igrače da je igra besplatna. Želeli smo da se osvrnemo na mogućnost oglašivača da kao i u filmskoj industriji, provuku svoj proizvod ili brend kroz samu priču video igrice. 

Sportske video igre, kao što su emulatori fudbala, košarke, hokeja i ostalih sportova, odavno koriste reklamne panoe pored terena na isti način kao i u realnosti. 

Dinamičko oglašavanje, statički oglasi i oglašavanje kroz samu priču video igre su tri načina koje oglašivači mogu koristiti da prikažu svoje proizvode unutar popularnih video igara.

Gaming industrija pruža neiscrpne mogućnosti za marketing inovacije. Sa brzim rastom i vrednošću preko stotina milijardi dolara, postaje jasno da igre nisu samo zabava, već i prostor gde brendovi mogu kreirati autentične veze s publikom. 

U suštini, video igre nisu samo mesto gde se igra, već i prostor gde se kreira, deli iskustvo, i gde se brendovi mogu povezati sa svojom publikom na nov i uzbudljiv način. Od marketinga do prodaje, gaming postaje nezaobilazan deo savremenog marketinškog plana velikih kompanija i brendova.

Proveri šta sve nude
Strumark sajtovi

Zakaži besplatne konsultacije i saznaj sve o našem procesu izrade sajta. Rado ćemo ti pomoći oko svih nesuglasica. 

Sajt koristi cookies (kolačiće) u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Više informacija potražite na zaštita privatnosti i politika kolačića.